Zeetong Meunière

Zeetong Meunière

Ingrediënten voor 4 personen

800g aardappelen 

1 kropsla 

1 sjalot 

enkele sprieten bieslook

enkele takjes dragon

1 bussel (platte) peterselie

4 zeetongen ontveld

1 scheutje olijfolie

80g boter

peper

zout

een scheutje olijfolie of sla-olie

een scheutje natuurazijn

2 citroenen

Bereiding

De frietjes

Schil alle aardappelen en snijd ze in fijne frietjes. Opgelet: was je frieten niet. Doe je dat wel, dan spoel je alle zetmeel eraf. 

Verhit het frietvet (bij voorkeur Ossewit) op 140°C.
Bak de frietjes een eerste keer. Laat ze zacht worden, maar nog niet kleuren. Controleer door te prikken. Laat afkoelen in een schaal met keukenpapier.  

De salade

Vul je pombak met een bodem koud water en leg er de slabladeren in. Eens proper, laat de slablaadjes uitlekken. Snijd nadien de sjalot en alle kruiden in fijne stukjes, waarna je ze spoelt. Strooi de stukjes sjalot en de kruiden over de sla. 

De zeetongen

Laat je zeetong vakkundig kuisen en knippen door je vishandelaar. Hij of zij weet perfect hoe een smakelijke zeetong eruit moet zien. 

Strooi een klein laagje bloem langs beide kanten van de zeetong en bestrooi met peper en zout. Doe nadien een scheut olijfolie in een antikleefpan en plaats deze op een matig vuur. Leg de zeetong erin en laat een 3-tal minuten bakken. Schud tussendoor af en toe met de pan, zodat de tong niet blijft plakken. Draai de zeetong vervolgens om. 

Pas nu leg je de boter bij de vis, waarbij je het vuur ook een tikje zachter zet. Na twee minuten draai je de vis opnieuw om. Eens het kopgedeelte van de zeetong wat opbolt en het vel er knapperig goudbruin uitziet, is de vis klaar. Houd het braadvet bij.

Kruid de tongen langs beide zijden met wat peper van de molen en een beetje zout.

De afwerking

Verhit het frietvet tot 180°C en bak de koude frieten (die je eerder al een eerste keer bakte) goudbruin en knapperig. Leg de frieten in een schaal met wat keukenpapier, laat ze uitlekken en strooi er zout over.

De salade kan je afwerken met wat olijfolie of slaolie. Voeg ook wat natuurazijn, peper en zout toe. Meng goed voor je serveert.

Vooraleer je jouw vis serveert, werk je nog snel je saus af. Ze het braadvet op een hard vuur, laat bruisen en voeg de peterselie toe. Werk af met wat citroensap. Eens klaar, giet je het mengsel over je vis. 

En vergeet je mayonaise niet!