Waarom laat het seizoen van de mosselen op zich wachten?

De mosselen laten nog even op zich wachten!

Het seizoen van de mosselen laat op zich wachten. Dat komt omdat de kwaliteit van de mosselen nog onvoldoende is. Toch kan je in vele restaurants en winkels al mosselen vinden. Hier gaat het om mosselen gekweekt volgens hangcultuur, en niet via de natuurlijke bodemcultuur.

De vertraging van het mosselseizoen is deels te wijten aan het veranderende klimaat en de natte (en koude) periode die de zomer vooraf ging. Toch kan de vertraging niet volledig aan het veranderende klimaat geweten worden. De groei van mosselen is immers afhankelijk van verschillende factoren. Soms zijn ze dus sneller beschikbaar dan gewoonlijk, andere jaren start het seizoen pas later.

Verschil tussen mosselen uit hangcultuur en bodemcultuur

Er is wel degelijk een verschil tussen mosselen die gekweekt worden volgens hangcultuur, en mosselen die gekweekt worden volgens bodemcultuur. Bij hangcultuur worden mosselen aan lange koorden in het water gehangen. Ze vangen meer zonlicht en groeien sneller. Maar! Omdat ze niet op de bodem groeien, vangen ze minder soorten voeding op en hebben ze dus minder smaak en zijn ze fragieler. De mosselen gekweekt volgens hangcultuur zijn doorgaans het hele jaar beschikbaar.

Mosselen die gekweekt worden volgens bodemcultuur, zijn doorgaans mosselen van betere kwaliteit. Ze worden op de bodem van de zee gekweekt en vangen veel meer nutriënten uit het water én de bodem op. Bijgevolg zijn ze dus steviger van structuur én zijn ze veel smaakvoller. Het seizoen van de mosselen gekweekt volgens bodemcultuur loopt vanaf juli tot eind maart.

Benieuwd naar wanneer de échte, kwalitatieve mosselen eindelijk toekomen? Houd onze sociale media of onze website in het oog! We houden je zo snel mogelijk op de hoogte.