Vis, is het echt zo gezond?

Zalm is rijk aan Omega 3

Is vis echt zo gezond als iedereen beweert? Het antwoord is ‘ja’. Maar waarom is het nu net zo gezond? En welke gezondheidsvoordelen kunnen we ermee halen? We lichten toe.

Hoewel je op het terras van de Noordzee op zonnige dagen al een flinke portie (gezonde) vitamine D kan opdoen, zijn er nog gezondheidsvoordelen aan een namiddagje aperitieven met vis. De meeste vissen bevatten immers vitamine B12 en B6, jodium, fosfor en seleen. Vette vis (zalm, haring, sprot) is dan weer rijk aan vitamines D, B2 en A. En dat is nog niet alles. Een tekort aan eiwitten en gezonde vetten? Geen probleem! Eet je voldoende van de (juiste) vis, dan geen tekorten meer! 

Vette vis, een bron van vitamine D, eiwitten, Omega3

Vis zit boordevol ‘goede vetten’ die nodig zijn voor een lichaam om goed te functioneren. Maar hoeveel van die vetten er nu precies in elke vis zitten, hangt af van de soort. 

Zalm is bijvoorbeeld een van de vissen bij uitstek als het op ‘gezonde vetten’ of Omega3 aankomt. Ook makreel en haring zijn rijk aan Omega3. Die laatste helpt erg tegen bloed- en vaatziekten. Hoeveel vet er precies aan de vis moet zitten om gezond te zijn? Een vetpercentage van 5% of hoger! Bovendien is vette vis ook rijk aan vitamine D.

Wist je trouwens dat zowat elke vis van nature rijk is aan eiwitten? Die eiwitten zijn essentieel om onder andere het spierweefsel in stand te houden, de bloedvaten soepel te houden en je bloeddruk te verlagen. Gemiddeld bevat vis zo’n 20% eiwitten. 

Benieuwd naar welke vis het meeste gezonde vetten bevat? Klik hier.

Te veel zoute vis is niet gezond

Hoewel vis dus super gezond is, let je maar beter op met gezouten vissen. Gerookte zalm, heilbot of zoute haring bijvoorbeeld zijn bewerkt met relatief veel zout. Super lekker, maar bij een te grote hoeveelheid krijg je dus ook te veel zout binnen. 

Eet voldoende vis voor een optimaal gezondheidseffect

Wil je echt de gezondheidsvoordelen van vis bij jezelf opmerken? Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je met voldoende regelmaat ook vis eet. Met slechts één maal om de twee weken kom je er niet… Daarom is het aangeraden om minstens twee keer per week een maaltijd met vis te eten. 

Meer weten over de gezondheidsvoordelen van vis? Kom bij ons langs in de winkel! Dan adviseren we je over de meest gezonde opties!