Garnalenschaarste

Garnalen zijn schaars

Je hebt het allicht al op elk medium zien verschijnen: garnalen zijn tegenwoordig erg schaars in België. Daar zijn verschillende redenen voor: te veel wijting in zee (die de garnalen zelf graag eten), overbevissing op garnalen én het veranderende milieu. De grote vraag en het kleine aanbod zorgen automatisch voor dure prijzen. 

Wie garnalen in onze viswinkel koopt, betaalt daar een prijs van €120/KG voor. Dat is erg duur, veel duurder dan dat we ze zouden willen verkopen. Helaas kunnen we door de schaarste van de garnalen niet anders. Er zijn immers maar weinig (gepelde) garnalen op de markt te vinden. En degene die wél te vinden zijn, worden opgekocht door onze Noorderburen. 

Om de schaarste in zee tegen te gaan, worden er momenteel beperkingen tot het vissen van garnalen opgelegd. Hoewel we door deze beperkingen minder garnalen kunnen eten, hebben die regels wél een voordeel: momenteel kunnen garnalen zich rustigaan voortplanten en vermenigvuldigen. Dat wil zeggen: binnenkort opnieuw méér garnalen aan aanvaardbare prijzen!