Het seizoen van de skrei!

de skrei is een Noorse kabeljauw. Het seizoen loopt tot ergens in maart.

Velen onder jullie wachten vaak ongeduldig af, maar eindelijk is het seizoen van de skrei er! De Noorse kabeljauw is een echte lekkernij op je bord. Maar opgelet! Het seizoen van de skrei eindigt alweer in maart. 

Kabeljauw uit de Lofoten

Anders dan andere soorten kabeljauw, is de skrei een vis die slechts enkele weken op een jaar wordt gevist. En dat gebeurt op één specifieke locatie: in de Lofoton, hoog in het noorden van Noorwegen. Daar komen ze elke winter samen om zich voort te planten. Maar vanzelfsprekend is dat niet, want om in de Lofoten te geraken, legt de kabeljauw een kilometerslange (meer dan 1000 km) weg af.

Stevig visvlees

Net doordat de skrei zo vele kilometers aflegt – en bijgevolg dus veel spieren kweekt, is het visvlees van de skrei erg vast van structuur. Bovendien is de skrei ook nét iets smaakvoller dan de ‘gewone’ kabeljauw.

Zoals elke vis heeft ook de Noorse kabeljauw slechts een beperkte broedperiode. Eens de klus geklaard is, trekt de skrei opnieuw grotere wateren in. Hierdoor wordt er dus slechts enkele weken op gevist, waardoor het seizoen maar enkele weken duurt.

Wil jij skrei op je bord? Wees er dan op tijd bij. Het seizoen gaat eind januari – begin februari van start en eindigt ergens in maart.