De nieuwe maatjes zijn er!

Goed nieuws voor de liefhebbers van de Hollandse nieuwe, want het nieuwe maatjesseizoen is van start gegaan! Iets later dan gewoonlijk, maar oh wat zijn ze weer lekker. Wist je trouwens dat de Hollandse Maatjes niet enkel op Nederlandse wateren gevist worden? En van waar komt nu de naam ‘maatje’ eigenlijk?

Hoewel de maatjes dit jaar wat later zijn (mede dankzij het slechte en koude weer van de afgelopen maanden), zijn de nieuwe maatjes su-per lekker! Én ze zijn op tijd voor ons maatjesfestival dit weekend. Yes!

Niet echt ‘Hollands’

Hoewel we ‘Maatjes’ in een keer met ‘Hollandse’ uitspreken, zijn de maatjes niet zo Hollands als we denken. De vette vis wordt namelijk voornamelijk in de zee tussen Denemarken, Noorwegen en Schotland gevist. De reden waarom ze maatjes dan wél ‘Hollands’ worden genoemd, is omdat ze in Nederland verwerkt, gekuist en ingevroren zijn. Nadien worden ze pas naar vishandels in binnen- en buitenland vervoerd.

Eén keer per jaar gevist

Bovendien wordt er maar één keer per jaar op maatjes gevist, waarna ze stuk voor stuk worden ingevroren. Dat is nodig om schadelijke bacteriën in de vis te doden vooraleer de vis kan worden geconsumeerd. De nieuwe Hollandse zijn maatjes die slechts gedurende 24u tot een maand worden ingevroren. Eens deze voorraad op is, blijft er alsnog voorraad voor de rest van het jaar over. Maar hoe langer je vis invriest, hoe meer deze aan smaak verliest. Bijgevolg kunnen die maatjes niet meer ‘nieuw’ genoemd worden.

De naam ‘maatjes’

De naam ‘maatjes’ is dan weer een afgeleide van het woord ‘maagd’. De maatjes die wij zo graag eten zijn er immers die zich nog niet gereproduceerd hadden voor de vangst. Maar gezien ‘maagd’ nogal een vreemde benaming voor een heerlijk rauw visje zou zijn… Klinkt ‘maatje’ toch smakelijker!

Beschikbaar vanaf woensdag 19/06/2024. Het seizoen van de nieuwe maatjes duurt slechts een maand.