Is vis wel echt gezond?

Vis is gezond voor het lichaam

Vis is gezond. Daar hoor en lees je overal. Maar welk positief effect heeft vis nu eigenlijk op het menselijke lichaam? Lees verder!

Een verlaagd risico op hart- en vaatziekten

Hart- en vaataandoeningen zijn helaas veel voorkomend. Wereldwijd zijn ze zelfs een van de meest voorkomende oorzaken van een vroegtijdige dood. En toch kan dat risico op een vrij simpele manier worden beperkt, namelijk door jezelf een gezond en bovenal evenwichtig patroon aan te meten. Ook regelmatig vis eten draagt bij aan dit gezonde eetpatroon en zorgt voor een positief effect op het hart en het vaatstelsel.

Bron van vitamine D en andere

Een van de belangrijkste vitamines die je lichaam nodig heeft, is vitamine D. Heb je een tekort aan deze vitamine, dan ervaar je al snel verschillende kwaaltjes:

  • Spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Een zwakker immuunsysteem
  • Verminderde opname van calcium

Vis is dan weer een van de weinige voedingsbronnen die vitamine D bevat. Hoe meer vis je dus eet, hoe hoger het vitamine D-gehalte en hoe meer energie je hebt.

Kleinere kans op diabetes type 1

Heb je een auto-immuunziekte? Dan ziet je immuunsysteem je eigen lichaamscellen als indringers. Om die reden valt je lichaam de cellen aan met antistoffen, en dat levert klachten op. Diabetes Type 1 is een voorbeeld van zo’n auto-immuunziekte waarbij de productie van insuline wordt vertraagd of stilgelegd. Onderzoekers linken de inname van Omega3-vetzuren – die in vis zitten – en/of visolie rechtstreeks aan een lager risico op Diabetes Type 1 bij kinderen.

Betere ogen

Wie veel vis eet, ervaart ook een verminderd risico op oogziektes. Vooral het achteruitgaan van de kwaliteit van het netvlies is een kwaal die steeds meer de kop opsteekt naarmate je ouder wordt.

Eet je meer vis, dan verlaagt het risico op maculadegeneratie, zoals de achteruitgang van het netvlies in medische termen omschreven wordt, tot wel 42%. Vooral vrouwen ondervinden hier een voordeel van. De aandoening wordt allicht geremd door de Omega3-vetzuren die in vis zitten.

Betere nachtrust

Een slechte nachtrust kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken. De meest bekende zijn stress en het licht van beeldschermen. Maar een andere, eerder

onbekende reden tot slapeloosheid, is het tekort aan vitamine D, dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van ons slaap-waakritme. Gezien vis vol vitamine D zit, heeft het eten ervan een positief effect op je nachtrust.

Vis eten? Geen probleem! Kom een kijkje nemen in onze vistoog! Onze viswinkel is open van dinsdag tot en met zaterdag.