Schelvis of koolvis, ken jij de alternatieven voor kabeljauw al?

Schelvis en koolvis, alternatieven voor kabeljauw

Ben jij ook zo’n fan van kabeljauw? Dan ben je zéker niet de enige. Kabeljauw is in België een van de populairste vissoorten, om zelf te bereiden én op restaurant. Toch zijn er ook velen die kabeljauw niet smaken. Bovendien legt kabeljauw een lange weg af vooraleer deze in de winkel kan verkocht worden. Een alternatief voor kabeljauw? We lijsten enkele (evenwaardige!) vissoorten voor je op. 

Schelvis

Ooit al heerlijke fish & chips geproefd? Dan heb je allicht al eens schelvis gegeten! De schelvis maakt deel uit van de familie van de kabeljauwachtigen. Hoewel de vis erg gelijkaardig is aan de kabeljauw,  is het visvlees van schelvis een pak zachter van structuur. Heerlijk met een krokant korstje rond, gebakken in de pan, gestoomd in de oven, is een heerlijke vissoep of in een curry. Bovendien is de vis ook bijzonder lekker gerookt!

Je vindt schelvis het hele jaar door, al is de vis op z’n best in de maanden juni tot en met februari. 

Koolvis

Ook koolvis wordt zoals schelvis en kabeljauw in de meeste (vis)winkels verkocht in filet zonder vel. Koolvis is iets zachter en droger van smaak dan de kabeljauw en heeft ook een donkerdere kleur. Iets minder ‘sexy’ om op je bord te leggen, maar wel ideaal voor in een lekkere visbereiding of kant-en-klare maaltijd.

Het seizoen van de koolvis loopt van mei tot en met januari, maar is het hele jaar door te verkrijgen. 

Kies voor lokale vis of seizoensvissen

Naast de kabeljauwachtige vissen hebben onze zeeën natuurlijk nog een pak meer lekkers te bieden. Wil je een zo ecologisch mogelijke keuze maken? Kies dan voor vissoorten die in de Noordzee zwemmen. Zeetongen, pladijzen, rog… worden het meeste gevangen door onze Belgische vissers. Hierdoor doorlopen ze een kortere keten, wat ervoor zorgt dat de vis nóg verser op je bord terecht komt én dat het een pak ecologischer is.

Kies bovendien ook voor seizoensvissen. Tijdens bepaalde seizoenen is de ene vis namelijk kwaliteitsvoller en beter van smaak dan in het andere seizoen. Lees er hier meer over.