Ben je zwanger en liefhebber van vis? Dan heb je pech. Je mag immers niet zomaar elke vissoort of visgerecht eten als je een kindje verwacht. Welke mag je dan wel eten? We sommen het voor je op.
Hoewel je niet elke vis of bereiding met vis zomaar mag eten wanneer je zwanger bent, is vis wél bewezen super gezond te zijn voor een zwangere vrouw. Beter nog: je eet best twéé keer per week – afwisselend vette en magere – vis. Zo hebben de vetzuren in vis een positief effect op de ontwikkeling van onder andere de hersenen en het zicht van het kindje.
Niet zomaar elke (bereiding van) vis
Hoewel je dus wel (en liefst genoeg) vis mag eten als je zwanger bent, mag je niet elke vissoort of bereiding van vis eten. Rauwe vis, bijvoorbeeld, wordt streng afgeraden. Deze kan immers schadelijke bacteriën als listeria bevatten. Ook gerookte en vacuümverpakte vis of vis in blik worden afgeraden.
Eet je graag schelp- en schaaldieren? Ook dan moeten we je teleurstellen… Kreeft, scampi’s, rivierkreeftjes, mosselen, sint-jakobsschelpen, oesters… Je blijft er best vanaf.
Eet vooral waar je je goed bij voelt
Op sommige websites lees je dat je nog meer vissoorten (zoals roofvissen) best laat, op andere websites lees je er dan weer niets van. Wij (als visboeren) zijn echter van mening: eet waar je je goed bij voelt. Tonijn, zwaardvis, makreel, zeebaars, kabeljauw, tarbot, tong, schelvis, zalm, forel… De enige voorwaarde: zorg ervoor dat ze goed doorbakken zijn vooraleer je ze eet. Als je je hieraan houdt, zien wij er geen graten in.