1958: de start van de Noordzee

Al sinds 1994 zijn Wouter en Veronique de gezichten van en de drijvende kracht achter de Noordzee. Maar wist je dat de Noordzee eigenlijk al in 1958 werd opgericht? Wat toen nog een kleine viswinkel voor uitsluitend verse vis was, is doorheen de jaren uitgegroeid tot het concept zoals het vandaag is. We nemen je mee door een klein stukje Noordzeegeschiedenis.

 

Al in 1991 zette Wouter zijn eerste stapjes als ‘visboer’ bij de Noordzee. Toen nog groen achter de oren, werd hij opgeleid door de toenmalige eigenaar. Enkele jaren later werd hij eigenaar van de – toen nog kleine – viswinkel. 

Caracollenmadam en mosselman

Toen Wouter de Noordzee overnam bestond de zaak slechts uit een keuken en een kleine vistoog. Van een fishbar of traiteur was toen dus nog geen sprake. Wél stond er steevast een vrouw van oudere leeftijd met een mini caracollenkraam naast de viswinkel. Zij verkocht dag-in-dag-uit warme caracollen en escargots, tot ze op een dag niet meer kwam opdagen…

Passanten en vaste klanten van de ‘caracollenmadam’ bleven naar haar vragen, waarop Wouter besloot zelf caracollen en warme escargotsoep aan te bieden. Kort daarna kwam ook een mosselman enkele dagen per week het team vervoegen, om dag-in-dag-uit niets anders te doen dan mosselen te scheppen voor klanten. 

Begin van de fishbar

En zo waren de beginselen van de fishbar geboren! Na escargots werd er ook een huisgemaakte vissoep (bereid door Veronique) op het menu gezet. Nadien volgden garnaalkroketjes en andere frituren, uiteindelijk werd het gamma vervolledigd met lekkernijen van vis ‘à la plancha’. De viswinkel werd uitgebreid met een traiteur en een oesterbar, en ook de fishbar groeide dus beetje bij beetje. 

Al meer dan dertig jaar lang wordt er hard gewerkt aan wat vandaag de ‘Noordzee’ is. Dat hebben we – en doen we nog steeds – met passie gedaan. Nu is’t aan de tweede generatie.