Ingrediënten voor 4 personen
1 kg mosselen
2 deciliters vermout
enkele blaadjes laurier
1 sjalot
1 teentje look
2 stengels prei
4 stengels groene selder
een klont boter
2 eetlepels bloem
2 deciliters room
sap van een halve citroen
400 g kabeljauwhaasje
5 eierdooiers
Bereiding
Saus
Spoel de mosselen en doe ze in een warme pot. Voeg er de vermout, het laurierblaadje en peper aan toe. Zet vervolgens een deksel op de pot en laat de mosselen koken tot ze opengaan. Giet het mosselvocht in een aparte kom en haal de mosselen uit hun schelp.
Was nu de prei en de selder en snijd ze in grove stukken. Gooi deze samen met een klontje boter in een pot op het vuur en voeg er de look aan toe. Wil je een mooi gebonden saus? Strooi dan wat bloem over je groenten en laat sudderen.
Giet nadien het mosselvocht over de groenten en breng alles aan de kook. Voeg ook de room toe en laat deze inkoken. Pas op het einde breng je de saus op smaak met wat extra peper, zout en wat citroensap.
Vis
Snijd de kabeljauw in grote stukken en leg de stukken in de saus. Voeg ook je mosselen (zonder schelp) aan de saus toe. Laat opwarmen, maar niet koken! Schep de vis met de groenten, mosselen en saus in een ovenschaal. En steek deze gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Dit gerecht kan je eten met pommes duchesses of een lekkere aardappelstoemp.