Maatjes, je smaakt ze of je smaakt ze niet. Maar de liefhebbers, die eten ze liefst elke dag. Gelukkig kan dat bij de Noordzee, we kuisen onze maatjes immers zelf met de hand. Maar waarom wordt er dan specifiek over een ‘maatjes’-seizoen gesproken als je er bij ons het hele jaar rond kan eten?
Maatjes – die in wezen jonge haringen zijn – worden maar gedurende één periode per jaar (in juni) gevist. Gedurende deze periode wordt de volledige hoeveelheid voor het hele jaar gevangen. Hierna worden de maatjes kort gepekeld waarna ze worden ingevroren. Dat laatste wordt gedaan om een specifieke bacterie die in de jonge haring zit, te doden. Om ze te eten, worden ze eerst ontdooid, nadien opgekuist en dan voorgelegd in onze vistoog.
Juni-juli
Het échte seizoen van de maatjes loopt van (eind) juni tot (eind) juli. De officiële kick-off van het seizoen wordt gegeven in Nederland, op het moment dat de maatjes ‘vet genoeg’ worden bevonden. In de maanden juni en juli kan je om die reden de ‘nieuwe maatjes’ eten.
De maatjes die je doorheen de rest van het jaar voorgeschoteld krijgt, zijn maatjes die in dezelfde periode als de ‘nieuwe maatjes’ worden opgevist. Ze blijven ingevroren tot het moment waarop ze worden gekuist en in de toog gelegd.
De naam ‘maatjes’
Origineel was de benoeming van de jonge haring niet ‘maatje’, maar ‘maagd’. De jonge haringen zijn immers niet volledig volgroeid en hebben zich ook nog niet voortgeplant. Maar omdat ‘maagd’ niet erg appetijtelijk klinkt, werd er uiteindelijk voor ‘maatje’ gekozen.
Maatjesfestival
Ben jij ook van de partij op de volgende editie van ons maatjesfestival? Dat vindt plaats op het Sint-Katelijneplein op zondag 22 juni 2025, van 14u tot 18u.
Het seizoen van de Nieuwe Hollandse is officieel van start gegaan op woensdag 18 juni 2025!