De vis die je in onze viswinkel terugvindt, is altijd dagvers. Maar! Die vis komt niet zomaar vanuit de zee onze toog ingesprongen. Hoe dan wel?
Vissers
Zo goed als elke vissoort die wij bij Noordzee verkopen (op de forel en paling na), komt uit de zee. Om die vissen te vangen, zijn natuurlijk vissers nodig. Die vissers trekken er iedere dag op uit om – met mate en volgens de quota – de beste vis uit zee te halen! Sommige vissers zijn meerdere dagen onderweg, omdat de gewenste vis slechts in bepaalde regio’s op zee gevangen kan worden.
Opgelet! Om overbevissing tegen te gaan, zijn er strenge quota aan vissen verbonden. Zo wordt de hoeveelheid beperkt, alsook de kwaliteit wordt streng gecontroleerd. Daarnaast is ook duurzaamheid een bijzonder belangrijke factor geworden.
Vroegmarkt
Eens de vis gevangen is, wordt deze richting de visvroegmarkten of ‘vistrappen’ gevoerd. In België heb je er drie: in Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge. Hier komt zowat alle vis die in België verkocht wordt, binnen. De vis wordt er gecontroleerd en verdeeld per soort en hoeveelheid, waarna erop geboden kan worden. Diegene met het hoogste bod, kan de vis komen afhalen.
Groothandels en viswinkels
Hoewel je je vis zelf rechtstreeks van de vistrappen kan afhalen, is het niet altijd voor de hand liggend dat visboeren elke dag zélf naar de vistrappen rijdne. Dat zou immers voor lange dagen en nachten zorgen. Daarom zijn er groothandels van vis. Zij rijden wél naar de vroegmarkt, waarna ze de gewenste vis tot aan restaurants en viswinkels rijden.
De vis die op jouw bord terecht komt, wordt dus niet door jouw vishandelaar zelf opgevist. Er zijn altijd enkele tussenpartijen die mee waken over de correcte manier van vissen, de kwaliteit en een duurzaam transport naar het eindpunt.


